L’INSTITUT LA FERRERIA I HOLCIM RECONEIXEN EL TALENT JOVE EN SOSTENIBILITAT I INNOVACIÓ DE MONTCADA I REIXAC
- Els Premis Holcim Construïm Progrés posen en valor sis projectes d’estudiants de Formació Professional de l’Institut de Montcada amb compromís social i ambiental i impacte real en el territori
- Els millors treballs han rebut premis i han estat seleccionats per un jurat mixt format per docents i representants de Holcim
Amb la voluntat de posar en valor el compromís ambiental i la innovació de l’alumnat, l’Institut La Ferreria i Holcim de Montcada i Reixac han convocat els Premis Holcim Construïm Progrés per a projectes de Final de Cicle vinculats amb la sostenibilitat i la innovació.
Els guardons, adreçats a estudiants de Grau Superior -i una menció especial a un treball de Grau Mitjà- han reconegut treballs d’aquest curs 2024-2025 que combinen innovació, aplicabilitat i impacte real al municipi i a la comarca, en àmbits com la sostenibilitat, la inclusió o la transformació digital. El jurat, format per docents i representants de Holcim, ha valorat aspectes com l’originalitat, la viabilitat, la qualitat tècnica i la coherència amb els valors del concurs. Els treballs, individuals i col·lectius, han estat reconeguts amb premis de fins a 400 euros.
En aquesta primera edició, el jurat ha atorgat el primer premi a la innovació en sostenibilitat ex aequo a “EcoSort Robotics”, un projecte de Pol Pérez i Abdelhadi Mahdi que proposa un sistema intel·ligent per millorar la gestió de residus industrials mitjançant robòtica i intel·ligència artificial, i a “Hivermat”, impulsat per Dani Toledo, Dani Ortigosa i Dayana Mendoza, que planteja la digitalització d’un hivernacle agrícola per millorar l’eficiència del reg i la producció hortícola utilitzant Internet de les Coses (IoT), energia solar i aprenentatge automàtic. Aquests dos treballs han rebut premis valorats en 400 euros.
El segon premi ha estat per a dues propostes amb fort impacte sobre el territori: “EcoSmart Bins”, de Juan Manuel Arrieta, que es tracta d’una solució basada en contenidors intel·ligents per a la gestió eficient dels residus en espais de restauració, i “Fàbrica de Brioixeria”, de George Azmy, Joan López i Pol Martí, un projecte de digitalització d’una planta de producció alimentària que incorpora intel·ligència Artificial (IA) i Internet de les Coses (IoT) per millorar la qualitat, reduir costos i optimitzar recursos. En aquesta categoria s’ha concedit un reconeixement valorat en 200 euros per a cada treball.
Finalment, el jurat també ha atorgat dues mencions especials, amb una dotació de 150 euros. Una, a la contribució local, i que ha estat per al projecte “Sistema de Control d’Accés amb RFID”, d’Adrián Muñoz i Joan Codina, que ha desenvolupat una solució funcional per millorar la seguretat d’un centre educatiu -en aquest cas, de l’INS La Ferreria- a través de la identificació digital. L’altra menció, a un projecte de Grau Mitjà, ha estat per a “Tot per la pasta”, d’Arnau Jurado, Emilio Solé i Iván Jiménez, una simulació empresarial del sector TIC que demostra capacitat tècnica, organitzativa i sensibilitat mediambiental.
Segons José Antonio Leo, cap d’Estudis de l’INS La Ferreria, “aquesta primera edició dels Premis Holcim Construïm Progrés representa un impuls molt valuós per al nostre alumnat, ja que posa en valor el seu talent, la seva creativitat i el seu compromís amb la innovació i el desenvolupament sostenible. Iniciatives com aquesta són fonamentals per enfortir el vincle entre l’educació i l’empresa, i per generar un impacte positiu i tangible en el nostre entorn més proper”.
Per la seva banda, el director de la fàbrica Holcim de Montcada, Vicente Pedro, ha explicat: “A Holcim apostem pel talent i pels projectes que no només tenen idees, sinó que arrelen al territori i neixen amb ganes de transformar. Si volem una transformació real, hem de començar per escoltar el talent jove que ja està obrint camí”.
L’acte de lliurament ha tingut lloc aquest dimarts 17 de juny, coincidint amb la graduació de l’alumnat, a final de curs, i els treballs guanyadors es difondran a través dels canals de comunicació de l’institut i de Holcim, així com als mitjans de comunicació locals i comarcals.

Lliurament dels Premis Holcim Construïm Progrés en reconeixement al talent jove dels alumnes de l’Institut La Ferreria de Montcada i Reixac